Ziggo wil meer HD zenders

Kabelaar Ziggo concludeert na klantonderzoek dat er behoefte is aan een uitgebreider HD zenderpakket. De Ziggo klant ziet vooral graag buitenlandse zenders in high definition. Wellicht valt dit de klant op omdat Ziggo als één van de weinige providers deze zenders niet in HD doorgeeft.

Momenteel zijn bijvoorbeeld de populaire BBC kanalen nog niet in HD te bekijken. Dit kan wel bij andere providers. Ook de Duitse kanalen zijn bij Ziggo nog niet in HD. De kabelaar gaat aan de slag om ruimte (bandbreedte) vrij te maken zodat meer zenders in HD kunnen worden doorgegeven. TotaalTV claimt zelfs dat Ziggo de minst actieve provider is als het om uitbreiding van het aantal zenders in HD gaat.

Het doorgeven van zenders in HD kost veel bandbreedte, meer dan zenders in ‘normaal’ SD formaat. Om bandbreedte te creëren kunnen providers verschillende methoden aanwenden. Zo kunnen, in het geval van de kabel, analoge zenders worden geschrapt maar hier lijkt het minimum door te geven analoge zenders nu wel bereikt. Ook kunnen providers van frequenties wisselen om zo beschikbare bandbreedte aan te spreken. Ziggo deed dit laatste een week geleden nog. En dan kunnen providers nog kiezen voor nieuwe technieken die simpelweg bandbreedte besparen. Hier zetten vrijwel alle providers op in.

Dat HD de standaard wordt, staat als een paal boven water. Iedere provider zet in op HD en geen enkele provider kent nog televisie zonder HD. Ook Online.nl en Stipte (voorheen Scarlet) bieden sinds kort ook zenders in HD aan. Stipte gaat nog een stap verder en stopt 28 HD zenders in het standaardpakket. Analoog is digitaal geworden en SD wordt HD.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *