XS4ALL weer in de clinch met Brein

Stichting Brein gaat verder in de strijd tegen provider XS4ALL. De stichting zet een cassattiezaak door omdat XS4ALL weigert om torrentsite The Pirate Bay (TPB) te blokkeren. De rechtbank heeft zich al vaker over dit onderwerp gebogen. De blokkade van TPB zou niet effectief zijn en zelf averechts werken, maar Brein is het hier niet mee eens.

Brein viel zo’n vier jaar geleden enkele providers aan. De stichting strijdt al jaren tevergeefs tegen illegaal downloaden. Toen websites en gebruikers niet effectief aangepakt konden worden,  richtte de stichting zijn peilen op internet service providers (ISP’s) zoals XS4ALL en Ziggo. Maar later ook UPC, KPN en vrijwel alle anderen. Brein legt de verantwoordelijkheid van de individuele gebruiker op deze manier bij de provider neer. Iets wat tot groot ongenoegen van providers leidde.

Blokkade niet effectief

Brein stelt zich de laatste maanden steeds idioter op. Het omzeilen van TPB blijkt kinderlijk eenvoudig. Via zogenaamde ‘proxy websites’ kan de site gewoon nog gebruikt worden. En uiteraard zijn er honderden alternatieven voor TPB. Uit onderzoek van XS4ALL bleek dat TPB populairder was dan ooit en er meer dan ooit werd gedownload. Breinzet achter de hakken in het zand en blijft de blokkade eisen.

Vooralsnog lukt het auteursrechtenorganisaties wereldwijd maar niet om de Zweedse torrentsite offline te krijgen. Via buitenlandse servers en proxies weet TPB zijn dienst aan te blijven bieden. Overigens is lang niet alles wat op TPB te downloaden is (of liever gezegd; te doorzoeken is) illegaal. Opkomend artiesten stellen hun werk maar al te graag gratis beschikbaar om bekend mee te worden.

Opheffen blokkade

In januari van dit jaar bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat providers helemaal niet verplicht kunnen worden om hun klanten de toegang tot TPB te ontzeggen en stelde bovendien vragen bij de effectiviteit van de blokkade. Als reactie daarop verwijderden de ISP’s de blokkades weer. Wat Brein nu precies denkt te bereiken, blijft gissen. Het lijkt een persoonlijke vete te worden naar XS4ALL toe omdat de provider zich altijd als felste heeft opgesteld naar Brein.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *