Wordt 2016 het jaar van de open kabel?

Sinds 2011 woedt de discussie over concurrentie op het kabelnetwerk en het gesteggel lijkt wederom door te gaan. Minister Kamp gaat nu bij de Europese Commissie pleiten voor concurrentie op het Ziggo netwerk. Waar zijn voorgangers de discussie nationaal voerden, zoekt Kamp het in Europese kringen. Hij wil ‘gereguleerde toegang’ mogelijk gaan maken.

De kabel van Ziggo, en vroeger ook die van UPC, zorgt al tijden voor een ware soap. Vanaf 2011 wordt er fel gediscussieerd over het openstellen van het coaxnetwerk. Nu kan alleen Ziggo gebruik maken van dit (eigen) netwerk. Maar KPN en Tele2 zouden wel willen om over nieuwe toetreders nog maar te zwijgen. Ziggo verzet zich hevig en wil het monopolie op de infrastructuur houden. Het argument van Ziggo – en overigens destijds ook van Neelie Kroes – was dat er voldoende concurrentie was van DSL en glasvezel. Ook zou de kabel de glasvezelaanleg moeten boosten als alternatief.

Maar de schoen wringt en terecht. KPN moet namelijk zijn netwerk (DSL en fiber) wel degelijk openstellen voor derden. Een provider als Tele2 maakt gebruik van KPN’s infrastructuur en kan alleen zo internet aanbieden. Waarom mag Ziggo dan toch het monopolie behouden? Deze vraag blijft anno 2015 onbeantwoord en Kamp zoekt het daarom nu via de Europese Commissie. Zijn Ziggo’s monopoliedagen nu geteld?

Voorlopig niet. Het openstellen van het netwerk is technisch lastig, dit liet de ACM eerder al doorschemeren. Ook zouden bepaalde EU regels Ziggo in het gelijk stellen. Maar toch pleit Kamp voor openstellen en dus aanpassing van regelgeving. “Wij zijn het enige land in Europa waar twee compleet dekkende, volwaardige netwerken zijn, en we doen er niemand kwaad mee als we dat op een goede manier regelen.”

Kamp wil nu het voorzitterschap van de Europese Raad in 2016 gaan gebruiken om de concurrentie op de telecommarkt te bevorderen.  Nieuwe regels moeten ervoor gaan zorgen dat netwerken eenvoudiger kunnen worden opengesteld waarmee nieuwe toetreders de kans krijgen. Maar voorlopig lijkt Ziggo’s positie stevig verankerd en kunnen we voor kabelinternet alleen gebruik maken van Ziggo.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *