Tele2 moet KPN 12 miljoen betalen

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Tele2 tot het betalen van een bedrag van bijna 12 miljoen euro voor netwerktoegang door KPN. KPN had de zaak aanhangig gemaakt en de rechter oordeelde afgelopen donderdag in het voordeel van KPN. Heeft deze uitspraak invloed op andere providers die van het netwerk van KPN gebruik maken?

Het conflict ontstond toen het Tele2 duidelijk werd welke kosten KPN rekende voor het gebruik van ruimtes en netwerk voor batterijen en de opslag van apparatuur. Tele2 bestreed de kosten van KPN en het kwam zelfs voor de rechter. En deze oordeelde dus dat de kosten terecht door KPN zijn opgevoerd. Door de aard van de uitspraak kan deze mogelijk gevolgen krijgen voor meer providers die ook van het netwerk van KPN gebruik maken. Tele2 overweegt in hoger beroep te gaan.

Een maand geleden werden de deals voor komende jaren gesloten voor wholesale en netwerktoegang. Tele2 en KPN zijn dus ook gewoon partners van elkaar en KPN is voor Tele2 noodzakelijk om diensten te kunnen aanbieden. De uitspraak van donderdag baseert zich op de kosten die Tele2 worden berekend voor het gebruik van het landelijke netwerk dat KPN in de afgelopen jaren heeft gebouwd. KPN is verplicht andere partijen tegen vergoeding toegang te geven tot dit netwerk inclusief de aansluitingen naar de eindgebruikers. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) was van mening dat Tele2 daarvoor veel minder hoeft te betalen maar KPN is daartegen bij de rechtbank Rotterdam in verweer gegaan en dit dus met succes.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *