Steeds meer mensen met snel internet

Uit cijfers over het eerste kwartaal van Autoriteit Consument en Markt blijkt dat steeds meer Nederlanders een snel internet abonnement nemen. Het aantal DSL (ADSL of VDSL) abonnementen is in de eerste drie maanden van 2013 afgenomen, maar het aantal mensen met internet via glasvezel of kabel steeg wel.

Providers adverteren steeds vaker met een snelheid van 30 Mb/s of hoger. In het eerste kwartaal van dit jaar bood bijna 40 procent van de advertenties een hoge snelheid aan. Dit wil overigens niet zeggen dat deze snelheid wordt gehaald. Vooral VDSL abonnementen kunnen de belofte niet waarmaken. Uit onderzoek blijkt dat VDSL tijdens piekuren slechts 67 procent van de beloofde snelheid haalt. Kabel en glasvezel scoren beide op dit gebied boven de 90 procent.

De tijd van analoge vaste telefonie lijkt definitief voorbij. In een jaar tijd steeg het aantal digitale telefoonaansluitingen van 60 procent naar ruim 66 procent van het totaal. Er wordt steeds minder gebeld van vast naar vast, maar het aantal telefoongesprekken van vast naar mobiel neemt wel nog steeds toe.

Nederland telt in totaal 7,5 miljoen huishoudens met een televisieabonnement. Meer dan 80 procent daarvan kijkt digitaal. Op de televisiemarkt verliezen de grote kabelmaatschappijen UPC en Ziggo klanten aan providers die digitale televisie via glasvezel of DSL aanbieden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *