Providers samen tegen botnets

Om ervoor te zorgen dat botnets minder makkelijk hun gang kunnen gaan, hebben diverse Nederlandse providers besloten om samen ten strijde te trekken tegen de malware. Botnets zorgen ervoor dat computers in worden gezet voor criminele activeiten, zonder dat de eigenaar dat door heeft.

De 7 providers zullen zich voornamelijk richten op het delen van informatie, zodat ze beter in kaart kunnen brengen op welke manier een botnet zich heeft verspreid. De samenwerking, met de naam Abuse IX, bestaat uit KPN, Tele2, XS4ALL, Ziggo, Zeelandnet, SOLCON en UPC.

Er zal een centraal meldpunt worden opgericht waar alle meldingen over botnets binnenkomen. De internetproviders denken dat ze op deze manier ook goedkoper uit zijn. Het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie steunt het nieuwe initiatief door de opstartkosten voor haar rekening te nemen.

Volgens schattingen wordt in Nederland 5 tot 10 procent van de mensen met een internettoegang door een botnet geïnfiltreerd. Om het besmettingsrisico te verkleinen wordt aangeraden om geen dubieuze e-mails te openen en de virusscanner en firewall up-to-date te houden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *