“Providers moeten de grens over”

Eurocommissaris Neelie Kroes vindt dat het mogelijk moet worden voor providers om hun diensten in andere Europese landen aan te bieden. Deze schaalvergroting zal volgens Kroes zowel voordelen hebben voor de consumenten als de provider zelf.

Om dit mogelijk te maken zal er een toezichthouder moeten komen die providers meteen voor de hele Europese markt keurt. Als de goedkeuring wordt gegeven zou een aanbieder vervolgens in heel Europa actief moeten kunnen zijn. Kroes hoopt dat dankzij dit plan bijvoorbeeld mobiel internet in het buitenland een stuk goedkoper zal worden.

Kroes haalt het Amerikaanse voorbeeld aan om aan te geven dat er ook voordelen voor de providers zullen zijn. In de VS geven mensen ongeveer 80 procent meer geld uit aan mobiele kosten dan in Europa, maar kunnen voor dat hogere bedrag wel 5 keer zo veel bellen en 2 keer zo veel data verbruiken.

Het voorstel van Kroes is gericht op de mobiele markt, maar het is niet ondenkbaar dat dit in de toekomst ook voor vaste internet, tv en telefonie diensten zou kunnen gaan gelden. Zo zouden bijvoorbeeld meerdere landen kunnen samenwerken om één groot glasvezelnetwerk op te zetten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *