Popcorn Time. Einde in zicht?

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Stichting Brein de pijlen richt op Popcorn Time, een streamingsdienst waarbij films en series gratis online bekeken kunnen worden. Bijtertje Brein probeert al tijden iedere overtreding van het auteursrecht aan te pakken. Soms door bij de bron zelf aan te kloppen maar als dit niet lukt, richt de stichting te pijlen op indirect betrokkenen.

Toen Brein downloadsite The Pirate Bay (TPB) niet offline kreeg, probeerde ze het via de providers. Providers moesten toen van de rechter de website blokkeren. Dit haalde dit niet veel uit. Met omleidingen en proxies kon de TPB nog gewoon bereikt worden en volgens XS4ALL was de site daarna zelfs populairder dan ooit. De blokkade werd later werd opgeheven waarna Brein in cassatie zou gaan.

Maargoed, Brein zou Brein niet zijn als ze zou leren van het verleden. Nu richt Brein de pijlen op Popcorn Time. Sinds enkele dagen worden Nederlandse websites waarop de software wordt aangeboden, offline gehaald. Uiteraard kan er gewoon gedownload worden via de moedersite… Popcorn Time is hot en wordt door steeds meer consumenten gebruikt om (illegaal) films te kijken.

Wat is Popcorn Time?

Het gaat om een programma dat je download om via computer of laptop in zeer hoge kwaliteit naar films en series te kijken. Het is uiteraard gratis. Mede hierdoor is de dienst zeer populair geworden in korte tijd. Popcorn Time werkt via torrent protocol en is illegaal. Maar de gebruiker lijkt in Nederland relatief veilig, hier is het zeer zeldzaam dat individuele gebruikers worden aangepakt. In Duitsland echter zijn de eerste boetes aan gebruikers al uitgedeeld.

Popcorn Time streamt. Dit houdt in dat je niet hoeft te downloaden maar een film bijna direct (er is wat laadtijd) kunt bekijken. Als je op de play knop drukt, wordt er eerst gezocht naar beschikbare ‘peers’ (verzenders die ook de video aan het bekijken zijn). Als er genoeg peers zijn gevonden en de snelheid toereikend is (zo’n 1MB per seconde), wordt de video afgespeeld. Films en series kunnen gerangschikt worden op genre en populariteit. Nieuwe films maar ook oudere kunnen worden opgevraagd.

Omdat Popcorn Time peer-to-peer software is, is het voor auteursrechtenorganisaties onbegonnen werkt de dienst offline te krijgen. Zodra het ergens wel lukt, schieten alternatieven als paddenstoelen uit de grond. De gebruiker is namelijk de spil in het succes en het aantal gebruikers groeit gestaag. Het lijkt daarom (wederom) onbegonnen werk van o.a. Brein om de dienst te willen stoppen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *