Nederland 25 jaar online

Gisteren was het precies 25 jaar geleden dat Nederland werd aangesloten op het NSFnet. Dit was de voorloper van het internet. Nederland was hiermee het tweede land dat online kwam.  Piet Beertema van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) kreeg op 17 november 1988 een trans-Atlantische e-mail waarin dat bevestigd werd.

In eerste instantie ging het om een netwerk voor puur wetenschappelijk doeleinden. In Amerika zou ook het leger de voordelen van een netwerk moeten gaan gebruiken. 25 jaar laten is het internet niet meer weg te denken en is er vaak weinig wetenschappelijks meer aan het gebruik ervan. In ons land beschikt bijna 95 procent over internettoegang en ligt de gemiddelde downloadsnelheid op 10 Mb/s.

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) registreerde vorige maand 512 duizend terabyte aan dataverkeer. In december 2011 was dat nog driehonderdduizend terabyte. De hoeveelheid data die wij met zijn allen gebruiken groeit stevig door. Nu meer apparaten gebruik maken van een internetverbinding, is het internet verweven in het dagelijks leven zowel zakelijk als privé.

Een internetabonnement kost tegenwoordig rond de 20 euro per maand. Dit was vroeger wel anders. In de begindagen van ADSL kostte een abonnement van XS4ALL 100 gulden per maand en had een abonnement bijna 700 gulden aansluitkosten. Bovendien lag de downloadsnelheid op een max van 1 Mb/s.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *