Moeite met internet in buitengebieden

Providers, maar ook overheden, blijven grote moeite hebben met internet in buitengebieden. Het lukt ze niet om de veelal agrarische gebieden te voorzien van snel breedband. Hoewel er al jaren wordt getest, blijft het internet op platteland achter op de rest van Nederland. Er zijn zelfs al mensen die zelf glasvezel aanleggen en daarmee dus niet meer wachten op de provider, met alle kosten van dien uiteraard.

De Zeeuwse provider Delta testte ruim een jaar geleden al met draadloos internet via de ether maar ook dit zonder succes. Na het etherexperiment ging de kabelaar terug naar de tekentafel en kwam met een draadloze Docsis techniek om de Zeeuwse buitengebieden van draadloos kabelinternet te voorzien. Helaas blijkt na een test dat ook deze techniek het niet gaat redden.

Uit het experiment blijkt dat de Docsis technologie werkt, maar dat het in praktijk lastig blijkt om dekking te realiseren, vooral omdat de straalverbinding een vrije zichtlijn nodig heeft. In een vlakke provincie als Zeeland met veel obstakels zoals bomen is deze vrije zichtlijn moeilijk te realiseren. Het plaatsen van apparatuur in hogere objecten zoals zendmasten is zeer kostbaar en kost veel tijd.  Hiermee lijkt het voor de 12.000 Zeeuwse huishoudens ver weg voordat ze op degelijk internet kunnen worden aangesloten.

Het begint erop te lijken dat het 4G netwerk nog eerder de juiste snelheid gaan leveren dan de bedrade DSL, kabel of glasvezeloplossingen. En hoewel 4G in de buitengebieden ook lastiger te ontvangen is, zal deze techniek wel steeds betere dekking hebben. Bewoners van buitengebieden hebben hun pijlen al gericht op KPN.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *