Maximumprijs glasvezel

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft besloten dat Reggefiber, het glasvezelbedrijf waar KPN grootaandeelhouder van is, niet zelf de prijs mag bepalen die het aan andere providers rekent om van het glasvezelnetwerk gebruik te kunnen maken. De ACM heeft onlangs een lijst gepubliceerd met maximumtarieven, zo meldt Telecompaper.

Omdat veel providers vrezen voor een monopolie van KPN op de glasvezelmarkt, zal het een opluchting zijn dat de ACM maatregelen heeft genomen. Er zijn namelijk veel andere providers die ook glasvezel willen aanbieden, maar daarvoor afhankelijk zijn van Reggefiber.

In 2013 mag Reggefiber maximaal € 18,84 vragen per klant aan een glasvezelprovider. Dit bedrag zal jaarlijks worden vastgesteld om zo eerlijke concurrentie te waarborgen op de glasvezelmarkt. Ondanks dat er door de NMa is besloten dat kabel een volledige concurrent is van glasvezel, waardoor KPN grootaandeelhouder van Reggefiber mocht worden, ziet de ACM er nu wel op toe dat alles eerlijk verloopt tijdens de verdere uitrol van glasvezel in Nederland.

Alhoewel Reggefiber veruit het grootste glasvezelnetwerk heeft liggen, zijn er ook een aantal andere partijen die bezig met het onderzoeken van de mogelijkeden van glasvezel. Onlangs nam Vodafone een kleine glasvezelprovider over met een eigen netwerk en ook Canaldigitaal heeft aangegeven interesse te hebben in het nieuwe type internetverbinding.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *