KPN brengt snel internet naar platteland

Snel internet op het platte land is al langer onderwerp van discussie. Krimpgebieden zouden nog sneller krimpen en economische groei wordt afgeremd. Het gebrek aan snel internet heeft grote impact op mens en bedrijf. En het aanleggen van een vast netwerk in het buitengebied is extreem duur door lange afstanden en relatief weinig klanten die van het netwerk gebruik gaan maken. KPN komt nu met een antwoord: draadloos internet via het 4G-netwerk.

De telecomreus testte afgelopen tijd in het Groningse Loppersum met een speciaal 4G-modem om snel te kunnen internetten. In totaal zouden nu al  zo’n 100.000 gezinnen in Nederland op deze manier van een dergelijke internetverbinding kunnen worden voorzien. KPN laat weten snel internet als levensbehoefte te zien en graag zijn verantwoordelijkheid te nemen de Nederlander hierin te voorzien. KPN kan op deze manier voor 50 euro per maand 50 Gb aan data leveren.

Maar het doel is om alle gezinnen in buitengebieden te voorzien van snel internet. In totaal gaat het om 400.000 gezinnen in Nederland. Waarbij Friesland, Groningen en Zeeland de kroon spannen wat betreft ‘achtergestelde’ gebieden. De 300.000 overige gezinnen moeten snel op KPN’s netwerk kunnen worden aangesloten. Hier zijn wel tientallen miljoenen voor nodig, KPN heeft al toegezegd deze investering te doen.

KPN belooft verder dat binnen een jaar 85 procent van Nederland toegang heeft tot razendsnel breedband internet en daardoor met met minimaal 100 Mbit per seconde kan downloaden. Daarmee kunnen mensen vrijwel onbeperkt met meerdere computers en apparaten video kijken, grote bestanden downloaden en andere taken verrichten.

De politiek reageert zeer positief over de plannen van KPN. “We willen snel internet stimuleren voor de ruim 300.000 bewoners en bedrijven in dunbevolkte gebieden die deze toegang nog niet hebben, zodat ook de economie in de regio kan worden aangejaagd”, aldus Minister Kamp.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *