Invloed programmaraad digitale tv verdwijnt

Het digitale televisie aanbod zal voortaan moeten worden gereguleerd door Het Commissariaat voor de Media, dat liet de staatsecretaris voor OCW Sander Dekker dinsdag weten in de Tweede Kamer.

Dekker, die belast is met de portefeuille Media, stelt dat er geen ruimte meer zal zijn voor de programmaraden. Deze onafhankelijke regionale adviesorganen voor kabelexploitanten hadden tot nu toe invloed op de samenstelling van het wettelijke basispakket aan zenders op de kabel. Doel was om een advies uit te brengen op basis van een evenwichtig basispakket. Kabelaars waren in het merendeel van de gevallen verplicht om het advies van de programmaraad op te volgen. Vorige week kwamen de programmaraden voor het laatst bijeen op het Mediapark in Hilversum. Ze vrezen dat de geringe invloed van de consument consequenties heeft op een evenwichtig aanbod aan zenders.

Met de nieuwe plannen van de staatssecretaris zullen kabelaars voortaan dertig zenders moeten aanbieden in plaats van de huidige vijftien zenders. Consumenten zullen daar geen directe invloed meer op hebben. Staatsecretaris Dekker liet weten dat het Commissariaat voor de Media voldoende invloed zal hebben en dat consumenten bovendien de mogelijkheid hebben om naar de Autoriteit Consument en Markt te stappen wanneer ze het niet eens zijn met het aanbod aan televisiezenders.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *