Glasvezel nog niet vlekkeloos bij KPN

In het laatste kwartaal van 2012 heeft KPN 44.000 nieuwe glasvezelklanten aan zich weten te binden. Daarmee komt het totaal aantal KPN klanten met glasvezel uit op 368.000, wat neerkomt op een penetratie van 30 procent in de glasvezelgebieden. Toch blijkt de overstap naar glasvezel vooralsnog niet vlekkeloos te verlopen. Eind januari bleek een landelijke storing gevolgen te hebben voor klanten met glasvezel. Er kon geen of slechts beperkt gebruik worden gemaakt van de glasvezelverbinding. Ook functioneren de glasvezelverbindingen bij een aantal klanten nog niet voldoende, blijkens de uitzending van TROS Radar van afgelopen maandag.

Glasvezel

De aanleg van glasvezel in steeds meer gemeenten zorgt voor een nieuwe concurrentieslag op de telecommarkt. Kabelbedrijf Ziggo probeert mensen te overtuigen om geen gebruik te maken van glasvezel. De provider stelt dat de overstap niet nodig is, omdat uit onderzoek van ondermeer TNO blijkt dat kabel en glasvezel op dit moment nog veel op elkaar lijken. Met glasvezel kunnen hoge internetsnelheden worden behaald die snel uploaden en downloaden mogelijk maakt. Tevens kan zowel internet, bellen als televisie tegelijkertijd worden afgenomen. Ook wanneer de hele wijk op hetzelfde moment gebruik maakt van het netwerk zal het geen nadelige consequenties hebben voor de snelheid van de ontvangst. Het voordeel is dat in de toekomst consumenten meer keuze hebben in het kiezen van de provider, terwijl dit met kabel afhankelijk is van de provider in de regio.

Vierde kwartaal

Overigens werd door KPN over het vierde kwartaal een nettoverlies van 160 miljoen euro geleden. Tevens daalde de omzet. Over heel 2012 werd wel een nettowinst behaald (693 miljoen euro), maar dit lager dan verwacht. De provider heeft besloten om voor 4 miljard euro aan nieuwe aandelen uit te geven om zo de financiële positie de komende jaren te verbeteren. De provider hoopt nieuwe klanten aan zich te binden door op meer plekken in Nederland glasvezel aan te leggen. Op de mobiele markt zal het 4G netwerk het verschil moeten maken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *