Glasvezel is zaak van overheid

Europese overheden moeten ervoor zorgen dat iedereen toegang tot snel internet heeft. Dit zei Eurocommissaris Kroes tijdens het Broadband World Forum. Als er meer geld door de overheid zou worden geïnvesteerd, zou de economie daar ook bij gebaat zijn.

Het is volgens Kroes niet zo dat internet hetzelfde is als gas, water en licht. Om vooruitgang te kunnen boeken moet er blijvend worden geïnvesteerd in breedbandnetwerken. Dit zal niet alleen door de markt moeten worden gedaan, maar ook door overheden.

Kroes heeft al eerder de wens uitgesproken dat over 8 jaar 45 miljoen Europese gezinnen op het internet surfen met een snelle verbinding van minimaal 100 megabit per seconde. Dat betekent dat die huishoudens glasvezel of kabelinternet moeten hebben. ADSL zal die snelheid waarschijnlijk nooit kunnen halen.

In China en Japan worden er al tientallen miljoenen dollars per jaar in glasvezelnetwerken gestoken. Ook in de Verenigde Staten is dit het geval, waardoor 4 op de 5 Amerikanen snel het internet op kunnen. In Europa is dit nog geen 1 op de 200 Europeanen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *