Filmverkoop stijgt na neerhalen Megaupload

De verkoop en verhuur van digitale films is fors toegenomen door het offline halen van Megaupload. Dit stellen onderzoekers van Carnegie Mellon’s Initiative for Digital Entertainment Analytics in een nieuw rapport.

Achttien weken lang keken de onderzoekers naar de verkoopcijfers van films in twaalf verschillende landen en stelden vast dat de verkoop gestegen is sinds het neerhalen van Megaupload in Januari 2012. Gemiddeld gezien liggen de verkopen tot wel 10 procent hoger dan wanneer Megaupload er nog geweest zou zijn.  De onderzoekers zijn wel van mening dat ook het langetermijn effect onderzocht zou moeten worden, maar er is momenteel nog geen signaal dat de verkoop weer naar het oude niveau afneemt.

Toch is het erg lastig om te stellen dat de stijging volledig wordt veroorzaakt door het verdwijnen van Megaupload, de verhuur en verkoop van digitale films zouden ook kunnen stijgen omdat deze trend al langer zichtbaar is. Daarnaast is Megaupload op dit moment in alle landen offline, hierdoor kunnen de landen niet met elkaar worden vergeleken. Wel zagen de onderzoekers dat de landen met het hoogste percentage voormalig Megauploadgebruikers de grootste stijging lieten zien op het gebied van de verkoop en verhuur van films.

Naast Megaupload is in Nederland sinds vorig jaar ook The Pirate Bay niet meer bereikbaar. KPN en UPC lieten echter weten dat het downloadverkeer niet is afgenomen na de blokkade.  Deze conclusie werd ondersteund door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *