EU voorkomt concurrentie kabel

Door Europese regelgeving is er geen concurrentie op de kabel. De Nederlandse kabelaars zijn stuk voor stuk monopolisten met hun eigen gebied. Zodra UPC en Ziggo fuseren, ontstaat er een megamonopolist die in direct groter is dan KPN en dus de grootste provider van Nederland wordt. Landelijke politici hebben al vaker geprobeerd de kabel op te gooien. Maar zonder succes.

Velen hadden gehoopt dat de fusie tussen de twee grootste kabelaars van Nederland zou leiden tot concurrentie of regulering op de kabel. De fusie tussen UPC en Ziggo moet namelijk door de EU worden goedgekeurd. En sommigen hadden de hoop dat een eis voor goedkeuring zou zijn dat derden gebruik mochten maken van de kabel. Maar het lijkt erop dat de Europese Commissie deze eis niet gaat stellen. Vreemd, want bij DSL en glasvezel moeten er wel derden op het netwerk worden toegelaten. De Europese Commissie geeft uiterlijk 3 november een oordeel over de overname van Ziggo.

Weinig concurrentie

Nederland kent momenteel aardig wat spelers op het vaste telecomlandschap maar kijken we hier beter naar dan zijn er veel die gebruik maken van het netwerk van KPN. Eigenlijk zijn er nu maar drie grote providers: KPN, UPC en Ziggo. Ervan uitgaande dat de overname doorgaat, hebben we straks dus twee providers in Nederland. KPN, wiens netwerk al open is en UPC, waarvan het netwerk volledig gesloten is. Minister Kamp is van mening dat de toegang tot netwerken belangrijk is voor de interneteconomie en dat een landschap met maar twee landelijke aanbieders onvoldoende concurrerend is.

Er lijkt beleid in de maak om concurrentie te bevorderen maar ergens is het vreemd dat de EU met de EC zich hier niet over lijkt te buigen. KPN heeft al vaker aangedragen dat er of deregulering nodig is of strenge regels voor de kabels, regels die nu ook al voor KPN gelden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *