Digitenne zeker nog tot 2017 aangeboden

Via Telecompaper kwam het bericht naar buiten dat KPN zeker nog tot 2017 wil doorgaan met het aanbieden van Digitenne. Over de periode daarna is nog geen besluit genomen. De huidige vergunningen die KPN heeft, zijn goed genoeg om tot 2017 ether televisie (DVB-T) te kunnen blijven aanbieden.

“KPN verwacht voorlopig ook na 2017 DVB-T nodig te hebben om het Digitenne product te kunnen blijven leveren. Het wordt naast stand alone ook zeer veel gebruikt als oplossing voor de tweede of derde tv”.

Hoewel draadloos tv kijken, zoals KPN het zelf noemt, een mooie manier lijkt om simpel en snel televisie te hebben, is de methode eigenlijk compleet achterhaald. Ether televisie werkt vergelijkbaar als een radio; een antenne pikt een signaal op en een decoder zet het om naar beeld. Via Digitenne kunnen 23 televisiezenders worden bekeken en daarmee is alles gezegd. Interactieve tv, HDTV, meer zenders en uitgesteld kijken kunnen bijvoorbeeld al niet met Digitenne. Ook blijkt de methode zeer storingsgevoelig. Op forums barst het van verhalen van mensen die storingen ondervinden op het moment dat er een brommer door de straat rijdt. Dit is overigens ook onze eigen ervaring.

De bandbreedte die via DVB-T beschikbaar is, is simpelweg te weinig voor echte ontwikkelingen. Over de toekomst ervan is nog geen beslissing genomen. Het ministerie van Economische Zaken is nog bezig met onderzoek naar de behoefte aan het product. Overigens lijkt DVB-T en de toekomst ervan een EU aangelegenheid.

Op verandervanprovider.nl zagen we zo’n 2 jaar geleden een forse daling in de vraag naar Digitenne, een jaar geleden is daarom besloten het product van de site af te halen. Ons advies gaat vaak richting iTV en zodra men een 2de of 3de televisie wil, kan dit via de kabel analoog (zonder decoder). Ook leveren de DSL providers steeds vaker een 2de decoder mee om ook op de 2de televisie gewoon digitaal te kunnen kijken. Digitenne heeft naar onze mening zijn tijd gehad.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *