Digitenne moet om naar DVB-T2

KPN Digitenne blijft in ieder geval nog tot 2020 in de lucht. De overheid eist bovendien dat KPN de opvolger van DVB-T, DVB-T2, gaat omarmen. KPN is de enige exploitant van ether televisie, of Digital Video Broadcasting Terrestrial. Een omschakeling naar DVB-T2 kan de telecomreus zomaar miljoenen gaan kosten. Met DVB-T2 kan bandbreedte worden bespaard.

Een nieuwe techniek betekent nieuwe decoders. Bestaande Digitenne klanten moeten een nieuwe decoder krijgen die geschikt is voor DVB-T2 en KPN wil dit (nog) niet gaan betalen. Ook lijkt KPN meer in te zetten op 4G om televisie aan te bieden. Deze nieuwe dienst zal ‘Play’ gaan heten. Play wordt een VoD-dienst die via een app beschikbaar zal komen. Consumenten kunnen dan kijken op een tablet of op een smartphone of de content via Chromecast naar een televisiescherm sturen. ‘Play geeft je de vrijheid om tv te kijken op je eigen moment, waar je dan ook bent’, vertelde Diederik Rosenbaum, directeur TV en proposities, eerder dit jaar.

Verlies Digitenne klanten

KPN verliest momenteel in snel tempo klanten voor Digitenne. Niet zo vreemd ook want het zenderaabod is zeer beperkt en HD is er niet bij mogelijk. Digitenne is daarentegen wel weer goedkoop. Maar KPN focust zelf volledig op interactieve tv. De alles-in-1 pakketten hebben iTV als televisiecomponent en geen ether televisie. In het derde kwartaal van 2014 telde Digitenne 508.000 klanten, in het eerste kwartaal van 2015 nog maar 478.000.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *