Delta experimenteert met internet via de ether

De Zeeuwse provider Deltanet begint een proef om snel draadloos internet in buitengebieden te kunnen aanbieden. Het gaat om vooral agrarische gebieden buiten de Zeeuwse steden en dorpen waar nu alleen nog langzaam internet via de telefoonkabel te krijgen is. De gebieden van onbekabeld en zullen dit, gezien de hoge kosten, ook blijven. Draadloos internet kan een uitkomst bieden.

Delta gaat experimenten met internet via de ether. In de poldergebieden rondom het plaatje Hoek, bij Terneuzen, wordt de komende weken getest. Delta neemt hiervoor verschillende zendmasten in gebruik maar bij de consument thuis moeten ook speciale ontvangers worden geplaatst.  Deze relatief kleine test moet bij Delta duidelijk gaan maken of internet via de ether rendabel kan worden en of Delta de methode groter kan gaan uitrollen. Ook wordt onderzocht of ethernet een degelijk alternatief kan worden van bijvoorbeeld DSL en kabel.

Delta is een Zeeuwse provider die ook alleen in de provincie Zeeland diensten aanbied. Het is overigens het enige bedrijf dat zowel internet, bellen & tv als energie aanbiedt. Delta heeft de ambitie heel Zeeland van snel breedbandinternet te voorzien. Dit is iets lastiger dan in andere provincies aangezien Zeeland over relatief veel buitengebied beschikt.

Bijna 12.000 Zeeuwse huishoudens zijn op dit moment niet op het kabelnetwerk van Delta aangesloten. Zij zijn dus op internet via de telefoonlijn aangewezen.  Het aansluiten van deze huishoudens kostte steeds teveel en daarom probeert Delta via alternatieven deze huishoudens van snel internet te voorzien. De proef begint deze maand nog en zal drie maanden in beslag gaan nemen. Daarna evalueert Delta de resultaten.

Over snelheden maakt Delta nog niets bekend. Maar soortgelijke concepten in het buitenland leveren 12 Mb/s op. Overigens lijkt Delta aan de late kant met ethernet. Zodra KPN met 4G heel Nederland dekt, is het maar de vraag of er nog iemand zit te wachten op ethernet. Maargoed, zo ver is het nog niet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *