De voor- en nadelen van glasvezel

Met FTTH (fiber to the home), in de volksmond glasvezel, kunnen meerdere diensten op een snelle manier worden ontvangen. Glasvezel is interessant omdat de materiaal- en installatiekosten lager liggen dan de huidige koperen kabels. Het voordeel voor de consument is dat er zonder problemen tegelijk gebruik kan worden gemaakt van verschillende diensten zoals telefonie, internet en televisie. Daarnaast kan een hoge internetsnelheid worden behaald die het mogelijk maakt om veel data in korte tijd te downloaden of te uploaden.

Aanbieders

Op dit moment wordt glasvezel door verschillende providers aangebonden, maar de verwachting is dat dit aantal zal afnemen in 2013. KPN heeft een groot gedeelte van de glasvezelmarkt in handen, met merken als Telfort, XS4ALL, Lijbrandt, XMS en Concepts. Van deze merken zullen Lijbrandt, XMS en Concepts in 2013 verder gaan onder de naam Telfort. Omdat deze naamsverandering tevens een moment kan zijn om de glasvezeltarieven aan te passen is het verstandige keuze om de providers te vergelijken op basis van het abonnement. Andere aanbieders van glasvezel zijn Tele2, UPC, Vodafone, OnsBrabantNet en Scarlet.

Aansluiting

Niet overal kan glasvezelinternet worden aangevraagd, dit is afhankelijk van uw gemeente en wijk. Aan de hand van de postcodecheck op deze website kan de bezoeker direct zien of er glasvezelinternet wordt aangeboden op het woonadres. Hoewel glasvezel dus nog niet overal beschikbaar is, verwachten de providers dat het grootste gedeelte van Nederland over een decennium op glasvezel is aangesloten. Inmiddels zijn meer dan een miljoen Nederlanders verbonden met een glasvezelnetwerk, hoewel dit niet betekent dat deze groep daadwerkelijk gebruik maakt van glasvezel. De consument zal dus een afweging moeten maken of de huidige snelheden van het internet voldoende zijn met bijvoorbeeld een breedband verbinding. Wanneer dit niet zo is, dan kan glasvezel een interessante optie zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *