Brits dorp legt zelf glasvezel aan

De inwoners van het Britse dorp Arkholme in Lancashire, gelegen in het noordwesten van Engeland, zijn begonnen met de aanleg van glasvezel. Zonder snel internet bleek de internetsnelheid dermate traag dat het onmogelijk was om video’s te bekijken of gebruik te maken van Skype. Nadat bekend werd dat de grote providers geenszins van plan waren om in het afgelegen dorp glasvezel aan te leggen, besloten de inwoners zelf in actie te komen.

Aanleg

Door de weilanden werden lange geulen gegraven en glasvezelkabels geplaatst. De inwoners deelden elkaars kennis en ervaringen. Een professor van de Lancaster University, afkomstig uit het dorp, wist de nodige kennis te delen op het gebied van computernetwerken. De vrouw van een lokale boer had een carrière als IT medewerkster achter de rug en wist ook haar expertise in te brengen. De lokale boeren waren bereid om grond beschikbaar te stellen om het glasvezelnetwerk uit te rollen, waardoor veel kosten werden bespaard. Volgens de inwoners waren de kosten voor de aanleg per huis maar een tiende van de kosten die providers in rekening zouden brengen.

B4RN

De inwoners zijn verenigd in het B4RN project, waar inmiddels een half miljoen pond in is geïnvesteerd om de aanleg mogelijk te maken. Voor een snellere aanleg zijn meer deelnemers en investeringen noodzakelijk. Voor £30,- per maand heeft een inwoner van Arkholme de beschikking over het razendsnelle internet. Hoewel de Britse regering meer dan 500 miljoen pond beschikbaar heeft gesteld om het platteland toegankelijk te maken voor snel internet, dreigen veel regio’s nog lang te moeten wachten op snel internet. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat meerdere regio´s met een dergelijk B4RN initiatief starten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *