Binnenkort 1 miljoen KPN hotspots

Wifi-provider Fon streeft ernaar om binnen een jaar tijd de routers van een miljoen KPN-klanten te hebben omgezet in publieke hotspots. Dat vertelde Álvaro Prieto, hoofd bedrijfsontwikkeling, aan NU.nl tijdens het Mobile World Congress in Barcelona.

Fon sloot een tijdje terug al een overeenkomst met KPN om net als UPC en Ziggo een landelijk wifi-netwerk op te zetten via de routers van klanten. Het bedrijf werkt momenteel al samen met providers in veel andere landen, waaronder Het Engelse British Telecom en het Belgische Belgacom. Wereldwijd zijn er op dit moment al ongeveer 8 miljoen hotspots van Fon opgezet.  De opbouw van het KPN-netwerk zal rond het begin van het vierde kwartaal van 2013 van start gaan, aldus Prieto.

KPN-klanten zullen één à twee maanden van tevoren een brief ontvangen waarin wordt verteld dat zijdeel gaan uitmaken van het netwerk. Mensen die dit niet willen kunnen dit kenbaar maken bij KPN. Klanten die wél willen deelnemen kunnen, nadat zij een app hebben gedownload, gebruik maken van de routers van anderen. Deze app maakt automatisch verbinding waardoor klanten niet iedere keer opnieuw hoeven in te loggen. Ook in het buitenland kan er gewoon gebruik gemaakt worden van het netwerk van Fon.

De veiligheid van de gebruikers is volgens Fon volledig gewaarborgd, deelnemende klanten kunnen dus niet worden “afgeluisterd” via het openbare netwerk. Wel wordt er bijgehouden wie er allemaal gebruik maakt van de routers. Deze informatie zal versleuteld worden opgeslagen.

Fon verwacht dat het landelijke netwerk kan helpen de overbelasting van het 3G-netwerk tegen te gaan, vooral in stedelijke gebieden is het namelijk een goed alternatief voor het mobiele netwerk.  Verwacht wordt dat het in de toekomst niet meer nodig zal zijn om eerst een app te downloaden. Het is echter nog niet bekend wanneer dat zo zal zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *